FS Data Webbhotell

fsdata-omslag

Ett familjeägt webbhotell med blandade omdömen

FS Data är ett familjeägt företag som funnits sedan 1997, vilket gör företaget till ett av de äldsta svenska företagen i branschen. FS Data erbjuder exempelvis webbhotell, domännamn och servertjänster. Företaget satsar på miljövänlig teknik genom att exempelvis kyla sina servrar med vatten från Öresund som sedan blir till fjärrvärme i Helsingborg. I denna recension kommer du få ta del av allt om FS Data webbhotell och vårt FS Data omdöme.

Vad är unikt med FS Data?

Är du på jakt efter ett webbhotell som erbjuder det mesta bör du läsa vår FS Data recension. Vi kommer att gå igenom vad FS Data som företag erbjuder och vad som utmärker företaget. En sak som är säker är dock att FS Data erbjuder fullspäckade lösningar för webbhotell, servrar och domäner. Vi kommer att lägga mest fokus på prisvärdhet, support, tjänster, säkerhet och användarvänlighet.

FS Data prisvärdhet

Betyg: 7 av 10 poäng

Om du är kunnig inom cPanel kan du dra full nytta av FS Datas olika paket. De olika paketen heter: Premium, Pro och Platinum, som alla har olika innehåll och prisklasser. De ordinarie priserna ligger på 169kr/månad, 299kr/månad eller 995kr/månad ex moms. Även om de ibland erbjuder rabatter på olika paketerbjudanden så är FS Data lite dyrare än många andra leverantörer av webbhotell. Det ingår dock en hel del i deras paket.

För små och stora företag

Om du som kund passar in på beskrivningen att du driver ett litet eller stort företag, samt att du är kunnig på att skapa dina egna hemsidor så kan FS Data och deras webblösningar passa dig och ditt företag. Deras olika paket passar till mindre nystartade företag, till större företag med många besökare och även till de kunder som kräver mycket av sitt webbhotell.

30 dagars öppet köp

FS Data erbjuder sina kunder 30 dagars öppet köp. Det betyder att om du ångrar dig inom 30 dagar från att du ingått avtal med FS Data så har du rätt till att få dina pengar återbetalda. Detta är något som många webbhotell tillämpar och är därför inget som gör att FS Data sticker ut. Det är ju dock alltid en fördel att kunna prova på tjänsterna innan du bestämmer dig.

FS Data support

Betyg: 5 av 10 poäng

När du letar efter en leverantör av webbhotell och andra webblösningar till ditt företag spelar förstås supporten en stor roll. Det är viktigt att kunna komma i kontakt med kompetent personal som förstår att lösa dina problem så att din hemsida kan fungera felfritt. FS Datas support får ett totalbetyg om 6 av 10 poäng när vi vägt samman svarstider, kompetens och erfarenhet hos supportteamet.

fs-data support

Lång erfarenhet inom service

De som arbetar i supporten hos FS Data är kunniga på sin sak, och det är förstås en stor fördel om man behöver hjälp. Eftersom företaget funnits sedan 1997 har de arbetat upp ett gediget team av medarbetare som kan hjälpa dig. FS Datas support kan lösa det mesta, även om de också fått en del negativ kritik från kunder på grund av att arbetet inte alltid går så snabbt som många är vana vid nuförtiden.

Kontaktsätt till FS Data

Behöver du komma i kontakt med FS Datas support kan du antingen vända dig till deras telefonsupport eller till supporten som finns via chattrutan på hemsidan. Vilket kontaktsätt som du snabbast får kontakt med supporten på varierar på belastningen på supporten. Kundtjänsten svarar dock i snitt inom en timme via chattfunktionen. Det är därför kanske inte den snabbaste supporten som du kan finna i branschen.

Vad säger FS Datas kunder?

FS Data har länge varit ett väldigt populärt företag, men recensionerna på Trustpilot är blandade. Christian säger ”Deras kundtjänst är ett skämt, otrevliga och behandlar deras kunder på ett oacceptabelt sätt. Rekommenderas verkligen INTE!”. Ytterligare utdrag från en kund ”En gång i tiden var Fsdata ett bra företag, och jag en mer än nöjd kund. Men senaste månaderna har allt rasat.” En annan kund som anlitat FS Data för en helhetslösning kring hemsida och e-post i flera år säger däremot ”Har alltid fått god support via både ärende och telefon.”

Christian R
Deras kundtjänst är ett skämt, otrevliga och behandlar deras kunder på ett oacceptabelt sätt. Rekommenderas verkligen INTE!

Detta är bara ett urval av vad kunderna har att säga om företaget. Kundomdömena är tagna från Trustpilot och Reco där du kan läsa fler kommentarer.

FS Data användarvänlighet

Betyg: 7 av 10 poäng

FS Data är ett relativt enkelt webbhotell att använda eftersom du kan begagna dig av exempelvis WordPress, som är ett enkelt verktyg för hemsidor. Om du vill kunna dra full nytta av det som ingår i paketerbjudandena hos FS Data är det dock en fördel om du är tekniskt kunnig, även om supporten och teknikerna hos FS Data också kan hjälpa dig vid behov.

One-Click installer

En One-Click installer är ett slags installeringsprogram som gör det snabbt och enkelt för dig att installera populära appar så som WordPress eller Joomla! Hos FS Data har du tillgång till hela 150 appar att installera med One-Click installer. Tack vare One Click-Installer kan även de flesta tekniskt okunniga installera applikationer som de vill köra hos sitt webbhotell. Allt detta ingår förstås i alla webbhotellspaket hos FS Data.

one-click-installer

WordPress – till alla kunder

FS Data erbjuder WordPress-kompabilitet när du hyr ett webbhotell hos dem. Du kan snabbt installera WordPress i FS Datas kontrollpanel och sedan kan du använda dig av WordPress estetiskt tilltalande, och professionella, tillägg och teman. Du kan enkelt anpassa teman utifrån hur du vill ha dem. WordPress uppdateras automatiskt hos FS Data och du får därför en snabb hemsida som dina kunder kommer att uppskatta.

FS Data säkerhet

Betyg: 8 av 10 poäng

Säkerheten är god om du väljer FS Data. I två av paketen ingår Let’s Encrypt SSL-certifikat. I det största paketet, platinum, ingår däremot gratis Comodo Standard SSL-kryptering. Som tillval kan du välja bland fyra olika Comodo-certifikat, bland annat Comodo Wildcard Certificate samt Comodo Multi Domain Certificate som passar dig med flera domäner och som vill ha ett starkt skydd. Om du beställer SSL-certifikat via FS Data installeras dessa av tekniker.

Serverhall: VPS, dedikerad server och colocation

Hos FS Data har du stora valmöjligheter gällande servrar. Du kan hyra en VPS, virtuell server eller hyra en fysisk, dedikerad server i FS Datas serverhall. Det finns tre servermodeller som erbjuder från 4 GB RAM till 16 GB RAM. Trafik mellan 2 TB upp till 4 TB. Om ditt företag redan har egna servrar kan colocation vara något för er. Era servrar hålls då trygga i FS Datas moderna serverhall.

fs data drift
Följ upptider och driftstatus via hemsidan.

FS Data upptid

Upptid är ett mått på hur stabilt ett webbhotell eller en server är. Det betyder alltså att inga fel eller skador uppstått som har gjort att tjänsterna inte har varit tillgängliga. Upptiden mäts i procent och den högsta upptiden är 100 %. FS Datas upptid ligger på 99 % vilket gör att du kan känna dig trygg att din server och dina hemsidor kommer finnas uppe och tillgängliga för dina kunder.

FS Data tjänster

Betyg: 8 av 10 poäng

FS Data har funnits länge i branschen och vet vad kunderna önskar sig. De har ett gediget utbud av lösningar och tjänster att erbjuda sina kunder så som tre olika sorters webhotell, tre olika typer av serverlösningar, domäner och mycket mer. Totalt sammanvägt får FS Data 8 av 10 poäng när det gäller deras tjänster. De erbjuder kompletta lösningar med flera olika valmöjligheter vilket gör att de passar många företag.

Webbhotell Paket
 • Premium
 • Pro
 • Platinum

Webbhotell Premium är FS Datas minsta paket och också det billigaste. Detta till trots ingår mycket i tjänsten och Premium passar det lilla företaget eller det nystartade företaget som ännu inte kräver hög prestanda på grund av exempelvis många besökare. Obegränsat antal hemsidor och antal e-postadresser ingår i detta val samt gratis Let’s Encrypt SSL-Certifikat och gratis SiteBuilder. 10 MySQL-anslutningar och 1 års gratis domän ingår också.

Webbhotell Pro är FS Datas andra paket för webbhotell. Denna lösning passar de lite större företagen som har många besökare och mycket trafik och därmed kräver en högre prestanda jämfört med vad Premium erbjuder. Även här ingår förstås ett års gratis domän, obegränsat antal e-postadresser och sidor, gratis SiteBuilder och Let’s Encrypt SSL-Cerifikat. Här ingår 50 MySQL-anslutningar samt 3072 MB Memory limit.

Webbhotell Platinum är FS Datas största och kraftfullaste paket. Detta paket passar dig och ditt företag som har höga krav och bara nöjer er med det bästa. I Platinum ingår förstås också ett obegränsat antal hemsidor och e-postadresser samt ett års gratis domän. I detta paket ingår Comodo Standard SSL-kryptering samt gratis SiteBuilder. Platinum är som sagt det kraftfullaste paketet och erbjuder 100 MySQL-anslutningar och 4096 MB Memory limit.

Andra tjänster

VPS hos FS Data

Att hyra en virtuell server är ett prisvärt och enkelt alternativ för dig som inte vill hålla dig med egna servrar. I Bas får du 100 GB hårddisk, en kärna, 1 TB in/ut och 1 GB RAM. I Premium ingår 200 GB hårddisk, 2 st kärnor, 2 TB in/ut samt 2 GB RAM. I Premium ingår 400 GB hårddisk, 4 st kärnor, 4 TB in/ut samt 4 GB RAM. Utöver detta finns ytterligare två fördelar:

 • Alla VPS:er är miljövänliga
 • Alltid tillgång till ett eget IP-nummer

Dedikerad server

Du kan också hyra en egen server vilket passar dig som har lite högre krav. Servrarna finns i FS Datas serverhall och hyrs 12 månader i taget. Det finns tre olika modeller att välja bland. Modell 1 erbjuder bland annat 4 GB RAM och 2 TB trafik. Modell 2 däremot ger dig 8 GB RAM samt 3 TB trafik medan modell 3 ger dig 16 GB RAM samt 4 TB trafik.

 • Du har full kontroll över din dedikerade server hos FS Data

Domäner

Du kan köpa domännamn via FS Data. Du kan registrera domännamn med .se, .com, .nu, .uk och mycket mer. Nya toppdomäner släpps varje vecka hos FS Data. Ett gratis DNS-paket ingår när du registrerar en domän hos FS Data, och de erbjuder ett billigare pris för första året. WHOIS-skydd ingår gratis vilket skyddar dig som ägare av domännamnet, detta eftersom din information inte går att kolla upp för vem som helst.

SSL-kryptering

När du hyr ett webbhotell hos FS Data ingår alltid en gratis SSL-kryptering. Du kan också köpa fyra olika SSL-certifikat i olika prisklasser. Dessa är, i stigande pris, Comodo Standard Ceritificate, Comodo Wildcard Certificate, Comodo EV Ceritifcate samt Comodo Multi Domain Ceritificate. Det är en fördel för dig om din hemsida har en SSL-kryptering eftersom den rankas som osäker om den ej har ett certifikat, särskilt om hemsidan hanterar inloggningar med lösenord.

CO-location via FS Data

Om du och ditt företag redan har egna servrar kan co-location vara något som passar er. Detta alternativ passar er som är teknikkunniga och vill ha full kontroll över era servrar. Servern har snabb förbindelse med hela Sverige från serverhallen där den också övervakas. Serverhallen använder miljövänlig el och kylning och har strömförsörjning både via UPS men också via diesel, ifall det skulle behövas.

E-post och webbhotell

När du tecknar ett avtal om webbhotell hos FS Data får du också tillgång till bland annat e-postadresser. Oavsett vilket av de tre webbhotells-paketen du väljer så har du alltid tillgång till ett obegränsat antal e-postadresser – helt utan extra kostnad. Detta är något som FS Data erbjuder och som inte alla leverantörer av webbhotell erbjuder sina kunder. En extra pluspoäng för FS Data, helt enkelt!

7 Betyg
FS Data omdöme

FS Data har ett stort utbud att erbjuda dig som kund, och de ger den som är lite kunnig på teknik och exempelvis cPanel många möjligheter att anpassa tjänsterna efter personliga önskemål. FS Data kommer dock på sista plats i vår jämförelse. Detta beror bland annat på saker som att de är dyrare än flera konkurrenter, har en långsam svarstid hos support och många kunder verkar missnöjda efter FS Datas omorganisation.

Prisvärdhet
7
Support
5
Användarvänlighet
7
Säkerhet
8
Tjänster
8
Plus
 • Lång erfarenhet av branschen
 • Passar såväl små som stora företag
 • Flera olika webbhotellpaket
Minus
 • Relativt dyr prissättning
 • Långsam hjälp via kundtjänst
Webbhotelldirekt
Logo