Jämför Dedikerad Server

Letar du efter en dedikerad server? Här finner du allt samlat på ett ställe.
Genom djupgående recensioner hjäper vi dig att hitta rätt dedikerad server.

webbhotell-logo-svartvit

Vilken dedikerad server är bäst för dig?

Idag kan du som söker funktioner, effektivitet och utrymme på nätet välja mellan webbhotell, VPS (Virtual Private Server) eller dedikerad server. Dessa system finns idag både som molnbaserade och lokala tjänster. Om du t.ex. har flera hemsidor där du vill ha full kontroll så är en VPS server ofta det bästa alternativet. Du får ett lägre pris än vid valet av dedikerad server, men också en större flexibilitet än om du väljer ett webbhotell. På denna sida kan du smidigt jämföra dedikerade servertjänster för att hitta en som passar dina behov.

Vad är en dedikerad server?

En dedikerad server är en extern server där du kan lagra din data och din viktiga information på ett säkert sätt. När du köper en dedikerad server Sverige kan du vara säker på att du inte delar server med några andra företag vilket du gör om du väljer till exempel en vanlig molnlösning eller om du väljer shared hosting. Det sistnämnda kan vara nog för den lilla verksamheten som inte har mycket känslig information, men övriga bör välja en lösning med en dedikerad server.

dedikerad server svart blå
 • Vad kostar en dedikerad server?
 • Fördelar
 • Nackdelar

Hur mycket det kostar att hyra en dedikerad server är beroende på framförallt fyra saker: vilka du väljer att köpa av, vilken hastighet du ska ha på processorn, hur mycket data du behöver ha kapacitet att lagra och hur mycket RAM-minne du behöver på din server. Det går att köpa en dedikerad server billigt, men för den som har stora behov gällande snabbhet och minne går priset upp. Det är därför dumt att bara köpa första bästa serverlösning, utan se alltid till att utvärdera verksamhetens behov innan.

Den största fördelen med att köpa en dedikerad server jämfört med att investera i shared hosting eller ett webbhotell är att du vet hur mycket kapacitet din server kommer ha. På ett webbhotell där du delar server med många andra företag finns risken att deras datatrafik kommer slöa ner servern. Det som också är bra är det faktum att säkerheten ökar när du är ensam på servern. Om du letar efter bäst dedikerad server kommer du ha ett driftsäkert system som bidrar till att din affär fungerar.

  • Hög nivå av IT-säkerhet
  • Du kan själv välja hastighet
  • Möjlighet till stor lagringskapacitet
  • Driftsäker
  • Du påverkas inte av andra företags användning

Vilka är då nackdelarna med en dedikerad server? Framförallt är det två saker som du bör ha koll på gällande en dedikerad server. Med full frihet över processor, ram-minnen och andra faktorer springer priset lätt iväg. Den andra nackdelen är it-kompetens. Detta är möjligtvis inte en nackdel om kompetens finns men det är bra att känna till att viss kunskap inom kontrollpaneler, operativsystem etc.

  • Kostnaden går hand i hand med hög prestanda
  • Krävs viss kunskap inom IT för det flesta dedikerade servrarna

Välj rätt dedikerad server - jämförelse av hostingbolag

När du ska jämför dedikerad server finns det ett antal faktorer som är värda att titta på. Priset är givetvis en av de faktorerna som också korrelerar med hur du ska använda den. Ska du bara förvara dokument behöver du inte betala mycket, men om du ska lagra tunga videos eller programvara kommer du behöva betala mer. Som alltid när du köper något ska du se till att du hittar en leverantör du kan lita på och känner att du kan ha ett gott samarbete med.

Saker du kan fundera över är vilken hård- och mjukvara som behövs? Windows eller Unix? Hur ska servern användas? Och självklart vilken prisklass?

Priserna uppdaterades den 7-maj-2021

Bäst Dedikerad Server 2024

Tekniken på dedikerade servrar går ständigt framåt, med mer lagringsutrymme till ett billigare pris. Det brukar talas om Moore´s Law inom IT, att hastigheten dubblas vartannat år samtidigt som priset halveras. Det är kanske inte fullt ut sant för den här typen av tjänster som faktiskt är bra mycket mer än bara en maskin. Det finns gott om människor bakom som ser till att din server fungerar och håller prestanda över tid. Vilken är då den bästa leverantören? Det beror mycket på dina behov, men nedan presenteras våra favoriter.

Oderland Dedikerad Server

oderland vps

Oderland är en premiumleverantör av dedikerade servrar. De erbjuder fullt ut managed dedicated servers där de sköter om allt underhåll, alla nödvändiga setups och administrerar din server åt dig. Det märks förvisso på priset, men för dig som verkligen behöver det bästa är det oftast värt att göra den investeringen för att hålla din data tillgänglig och säker. Om du har ett hyggligt stort och lönsamt företag men ingen egen IT-personal så är det här den lösning vi främst kan rekommendera till dig.

Erbjudande för dedikerad server

Oderlands erbjudande börjar på 175 kr för en gör det själv server till 2 395 kronor per månad som du betalar på årsbasis. För det senare nämnda får du en server med 3 CPU-kärnor, 5 GB RAM, 160 GB lagring och 30 isolerade konton. Erbjudandet är helt skalbart och du väljer själv om du vill öka på kapaciteten. På deras hemsida finns ett praktiskt reglage där du direkt kan se vad det du önskar kommer kosta. Om du fläskar på och tar max på allt kan du få upp till 40 CPU-kärnor, 128 GB RAM, 5 000 GB lagring och 10 000 konton.

 • Mycket bra support
 • Stabil och trygg hosting för alla typer av behov
 • Ett skalbart och flexibelt erbjudande

Inleed Dedikerad Server

inleed dedikerad server erbjudande

Inleed är en mycket bra och pålitlig leverantör av dedikerad server. De hjälper till med att konfigurera och ta fram en serverlösning som passar dina behov, gör backuper två gånger per dag och har en väldigt bra och snabb kundtjänst som du kan e-posta, ringa eller chatta med om det uppstår några problem som behöver lösas. I alla Inleeds serverpaket ingår 1000/1000 Mbit/s port med 3000 GB trafik/mån, vilket är mer än nog för de flesta. De erbjuder servrar anpassade för både Linux och Windows.

Erbjudande för dedikerad server

Gällande Inleeds erbjudande kring dedikerad server erbjuder de sina tjänster på tre olika nivåer med fasta priser. Deras billigaste lösning kostar 624 kronor per månad och ger dig 500 gigabyte hårddisk och minst 8 gigabyte RAM. Går du upp 999 kronor kan du köpa deras Server #2 med 16 gigabyte RAM och två terrabyte lagringsutrymme. Server #3 är deras premiumerbjudande för 2499 kronor per månad, men då får du också hela 32 gigabyte RAM som kan skalas upp till 768, med en SSD-hårddisk på två gånger 500 gigabyte.

 • Tillgänglig och erfaren support som nås via mejl, telefon eller live-chat
 • Tre olika typer av dedikerad server
 • Flexibla priser från 624-2 499 kronor per månad

FS Data Dedikerad Server

fs data dedikerad-server

FS Data är en annan premiumleverantör av dedikerade servrar. Deras tjänster är rätt mycket dyrare än många av deras konkurrenters. Men du får väldigt mycket kraft för pengarna, och du kan vara säker på att det du köper är det bästa på marknaden. De satsar hårt på support och på att hjälpa sina kunder med att hitta rätt lösningar och vid behov vara behjälpliga med att flytta din data från där du har den just nu. De är alltså ingen passiv tjänsteleverantör utan mer av en affärspartner.

Erbjudande för dedikerad server

FS Data har tre grundpaket för serverlösningar. Alla avtal löper på 12 månader, vilket kan vara bra att känna till. Server 1 kostar 1 499 kronor per månad och ger dig 8 GB RAM, 2 x 240 SSD-hårddiskar och 2 TB Trafik. Server 2 kostar 1 999 kronor per månad och ger 32 GB RAM, 2 x 240 GB SSD-hårddiskar och 3 TB Trafik. Server 3 kostar 2 999 kronor per månad och ger 64 GB RAM, 2 x 960 GB SSD-hårddiskar och 4 TB Trafik.

 • Flexibel leverantör med bra valmöjligheter
 • Erbjuder unika C-klass-IP-adresser som är platsspecifika
 • Bra upptid och infrastruktur

Dedikerad server eller VPS?

Ett alternativ till en dedikerad server är VPS, en Virtual Private Server. Det är en molnlösning där du delar server med flera andra, men på ett sätt där du fortfarande kan styra hur mycket bandbredd och vilken snabbhet du vill ha på din ”del”. VPS ger många av fördelarna som du får med en dedikerad server, men inte alla. Dock till ett något lägre pris. En fullt ut dedikerad server är det säkraste och mest driftsäkra alternativet, men en VPS erbjuder mer skalbarhet och flexibilitet.

Sammanfattning

Det viktigaste när det gäller en dedikerad server är som sagt var din verksamhet och dina behov. Det är de som styr vad du ska välja och hur mycket kraft du behöver köpa. Har du små behov i ett mindre företag och inte kommer behöva särskilt mycket support går det bra att välja en billigare lösning. Om du däremot är ett stort företag som jobbar med väldigt mycket skyddsvärd data är det definitivt rätt att satsa på något av de tyngre erbjudandena på marknaden.

bäst-vps-server
Betygsätt den här artikeln
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
(15 Röster, Genomsnitt: 4,80)
Webbhotelldirekt
Logo