Oderland Webbhotell

oderland-omslag

Ett premium webbhotell med fokus på kvalité hosting

Oderland grundades 1998 av Jack Oderland och har sedan starten levererat hosting-tjänster av olika typer till sina kunder i form av Oderland webbhotell. Målet är, och har alltid varit, att leverera hosting som är så smidig och problemfri att kunden inte behöver tänka på den delen överhuvudtaget. Det verkar man har lyckats med då kunder ofta är positiva när de ger Oderland omdöme.

Vad är unikt med Oderland?

Det unika med Oderland, som gör att de utmärker sig vid en jämförelse med konkurrenterna är den tydliga inriktningen på kvalitet snarare än kvantitet. Medan andra aktörer försöker locka till sig så många kunder som möjligt med hjälp av låga priser har Oderland gått en annan väg, att tillhandahålla tjänster av premiumkvalitet. Genom att läsa en Oderland recension så får man detta bekräftat.

Oderland prisvärdhet

Betyg: 8 av 10 poäng

Den höga kvalitetsnivån på Oderlands produkter och tjänster återspeglas onekligen i deras prissättning. Oderlands tjänster är något dyrare än konkurrenternas men då får man också mycket mer för sina pengar här. Oderlands tjänster är i dyraste laget för en enklare sajt med låg trafik, men driver man ett företag eller har en högtrafikerad sajt och är i behov av driftsäkerhet är det väl värt pengarna.

Premium lösningar

Om man vill ha en extra bra webbhosting-upplevelse är det värt att investera i en premiumlösning som ger lite mer av allt som Oderland har att erbjuda. Utöver mer minne, bandbredd och lagring finns det även andra tjänster tillgängliga, till exempel elastic scaling. Glöm inte bort att Oderland har många andra tjänster att ta del av så som optimering, geotargeting lastbalansering och kluster.

Oderland support

Betyg: 9 av 10 poäng

Oderlands support rosas av användarna som överlag är väldigt nöjda med det bemötande och den hjälp de får hos företaget. Kundomdömen är viktiga och i det här fallet verkar de även vara rättvisande. Vår granskning visar att supporten har hög tillgänglighet, svarar snabbt på frågor och hanterar eventuella problem på ett effektivt och lösningsorienterat sätt. Supporten strävar hela tiden efter att utvecklas och bli bättre.

oderland-support

Omtyckt och hjälpsam kundtjänst

Oderlands hjälpsamma kundtjänst är mycket omtyckt av företagets kunder. Detta blir tydligt i de flesta omdömen som finns publicerade rörande företaget. Förutom den personliga servicen kunderna kan få finns det mycket hjälp att hitta i FAQ- segmentet på supportsidan. På samma sida finns det även ett stort antal guider om olika ämnen som kan introducera dig till företagets tjänster och ledsaga dig genom tekniska processer.

Kontaktsätt till Oderland

Oderlands huvudkontor är beläget i Göteborg. Besöksadressen är: Östra Hamngatan 50B, 411 09 Göteborg. Supporten på Oderland är uppdelad – det finns en teknisk support, en avdelning som hanterar ekonomiska frågor och en försäljningsavdelning. De olika avdelningarna har olika öppettider och nås på ett flertal sätt, bland annat via telefon och e-post. Den tekniska supporten kan också kontaktas via en livechat under veckodagar.

Vad säger Oderlands kunder?

Kunderna är som sagt väldigt positiva till Oderland överlag. En kund skriver bland annat att han ”har inte använt ett stabilare webbhotell”. De flesta omdömen prisar dock speciellt kundtjänsten och de som arbetar där. En kund som inte är speciellt teknisk lagd säger ”Bästa webbhotellet, med bästa supporten! Alltid lika nöjd, tydliga, vänliga och snabba svar som även den som är helt novis på webbhotellsfrågor förstår”.

Anna F
Bästa webbhotellet, med bästa supporten! Alltid lika nöjd, tydliga, vänliga och snabba svar som även den som är helt novis på webbhotellsfrågor förstår.

Detta är bara ett urval av vad kunderna har att säga om företaget. Kundomdömena är tagna från Trustpilot och Reco.

Oderland användarvänlighet

Betyg: 8 av 10 poäng

Oderland använder sig av Cpanel som kontrollpanel för kunderna i sitt webbhotell. Det är en kontrollpanel som är känd för att vara enkel att hantera oavsett om du är en total nybörjare eller sitter på mer gedigen datorvana. Användarvänligheten är alltså relativt hög och har därmed också fått 8/10 i betyg, vilket är en riktigt bra siffra i de här sammanhangen.

Allmänna funktioner

Genom kontrollpanelen kan kunden själv arbeta med sajten och hantera allt rörande sin webbplats utan att behöva tänka på de tekniska lösningarna som gör allt möjligt. Skulle några problem eller frågeställningar uppstå finns det svar att få. Kunderna behöver inte alltid invänta hjälp från supporten utan med de lättillgängliga guiderna som Oderland tillhandahåller kan man själv lösa många problem.

Oderland tillhandahåller flytthjälp

Att byta hosting och flytta till ett nytt webbhotell kan kännas som ett oöverstigligt hinder om man inte vet var man ska börja. Väljer man att flytta till Oderland så hjälper de dock till med flytten vilket gör allt betydligt enklare. Kunderna kan välja vilka delar av flytten de vill ha hjälp med, det kan vara hela flytten eller bara några få saker. Det är helt upp till dig.

Prestanda och utvecklare

Prestandan hos Oderland är väldigt bra. De har uppdaterat sina servar från Apache till LightSpeed. Det är ingen hemlighet att en verksamhet fungerar bättre om den har en snabb hemsida. Det spelar ingen roll vilken bransch det rör sig om, en långsam hemsida kommer oundvikligen att leda till förlorade kunder och därmed förlorad inkomst.

Oderland säkerhet

Betyg: 9 av 10 poäng

Oderland har marknadsfört sig hårt som tillhandahållare av säker hosting. Och detta lyckas man också leverera. Det är bara att se på de höga betyg som man erhållit i denna kategori för att förstå att du kan känna dig trygg. Oderland håller kundernas webbplatser säkra med SSL-certifikat via Let’s Encrypt. Alla företagets servrar skannas för malware och virus och övervakas dygnet runt av ett tekniskt team.

Oderlands serverhallar

Oderland har gjort det till en hjärtefråga att alltid äga sin egen utrustning för att kunna vara flexibla och anpassningsbara. Företagets datahallar finns i Göteborg vilket är fördelaktigt för kunderna då all data lagras i Sverige. De är placerade så att det alltid finns tillgång till svartfiber och internet med hög hastighet. Servrarna är virtualiserade vilket minskar elåtgången och minskar företagets klimatavtryck.

oderland driftstatus
Oderland gör det möjligt för dig att följa driftstatusen dygnet runt.

Upptid och redundans

Redundans är alltid inbyggd hos Oderland. De har svartfiber draget in till datahallarna samt diesel- och batteridrivna strömkällor som back upp för att kunna hålla servrarna igång vid strömavbrott. Att de har flertalet anslutningar från olika internetleverantörer skyddar också mot ovälkomna avbrott. Upptiden ligger i snitt på 99,99%, vilket i stort sett betyder konstant tillgänglighet.

Oderland tjänster

Betyg: 9 av 10 poäng

Oderland har ett imponerande utbud av tjänster och andra funktioner. Här kan kunderna verkligen få allt de behöver på ett och samma ställe. Detta i samband med den höga prestanda som företaget också erbjuder gör dessa hostingföretag till ett riktigt bra alternativ för företag och andra kunder. Det är riktigt roligt att se att ett relativt litet företag kan leverera så bra tjänster.

Webbhotell Paket
  • Standard
  • Premium

Standardpaketet kostar 167 kr/månad och är speciellt framtagen för att ge bloggar och mindre webbplatser bra förutsättningar. Även om kostnaden anges i månadspris så betalas avgiften årsvis.

Hos Oderland får prenumerationskunder alltid vissa tjänster oavsett vilket paket man väljer. Detta innefattar bland annat driftjour 24/7, dagliga säkerhetskopieringar, automatiserat säkerhetsskydd, cPanel kontrollpanel, Softaculous autoinstallerare, begränsat antal e-postkonton och mycket mer.

Premiumpaketet är till för sajter som kräver lite mer, som till exempel de som driver e-handel eller webbplatser med mycket trafik. Paketet kostar 334 kr/mån och även detta paket betalas årsvis. Naturligtvis ingår samma basfunktioner som i standardpaketet. En extra tjänst är Elastic Scaling, något som är mycket användbart om man har en sajt som kan utsättas för tillfälliga trafiktoppar.

Mer om Oderlands lösningar

Webbhotell för företag

För företag kan det vara mycket fördelaktigt att överlämna den tekniska sidan av sin webbplats till ett hostingföretag. Genom att placera sin webbplats på ett riktigt bra webbhotell slipper man oroa sig för tekniska problem, underhåll och webbsidor som går ner. Dessa situationer hanteras helt av webbhotellets personal och man kan istället lägga all sin energi på att utveckla och stärka företagets verksamhet.

Byråer och deras kunder

En ny funktion som finns tillgänglig hos Oderland är att byråer kan köpa en webbhotell-tjänst och sedan i sin tur placera sina egna kunders webbplatser och applikationer på hotellet. På så sätt får byrån full översyn och kan styra hur de köpta resurserna fördelas bland kunderna med utgångspunkt i deras individuella behov. Inga större tekniska kunskaper behövs.

E-handel hos Oderland

Oderland erbjuder sina kunder säker, pålitlig och säker hosting för e-handelsplatser. För att en e-handelsplats ska bli framgångsrik krävs det att webbplatsen fungerar perfekt och snabbt. Människor är otåliga och tenderar att lämna en långsam webbplats. E-handeln hos kunder som bytt till Oderlands webbhotell har uppmätts bli 30% snabbare. En webbplats behöver helt enkelt bra prestanda för att ha en chans att bli ekonomiskt framgångsrik.

E-handel & Woocommerce

WooCommerce är världens ledande e-handelsplattform på WordPress. Plattformen är öppen och anpassningsbar vilket lett till att den blivit mycket populär. Oderlands servrar är optimerade för att kunna ge sina kunder en hostingtjänst skräddarsydd för just WooCommerce. Webbhotellet tillhandahåller de verktyg och kunskap som krävs för att göra webbplatsen så snabb som möjlig. Ett bra alternativ för e-handelsföretag helt enkelt.

Wordpress-optimerade servrar

Wordpress är världens mest använda och uppskattade system för content management. Oderlands servrar är optimerade för just WordPress vilket säkerställer att kundens webbplats kommer att ladda snabbt, faktiskt hela 30 % snabbare än hos andra webbhotell menar Oderland. Utöver detta är supportpersonalen duktiga på WordPress vilket medför att kunderna får en säker och stabil webbplats med hög upptid.

oderland-wordpress

Andra tjänster

Skaffa en server hos Oderland

För att ta din webbplats längre och göra den så bra den bara kan bli behövs en riktigt bra server. Oderland erbjuder två typ av serverpaket som du kan köpa. Ett paket där de bara tillhandahåller hårdvaran och kunden själv kontrollerar servern. En något uppgraderad variant är att skaffa en så kallade managed server, vilket innebär att hostingföretaget sköter allt gällande underhåll och drift.

Elastic scaling

Elastic scaling ingår i Oderlands premiumpaket. Elastic scaling innebär att företagare inte behöver oroa sig för oväntade och tillfälliga toppar i trafiken på sin sajt. Vid försäljningstoppar kan man helt enkelt kontakta Oderlands kundtjänst och utöka minne och processorkraft så att sajten fungerar perfekt igen. När toppen är över avaktiverar man helt enkelt de extra resurserna och betalar endast extra för tiden som de används.

SSL-kryptering för säkerhet

När en webbplats ligger på Oderlands webbhotell kommer den att vara helt säker då hotellet använder sig av SSL-certifikat. Ett sådant certifikat är en tjänst som ser till att alla kunduppgifter som anges på en webbplats skickas vidare till servern på ett säkert sätt, inte riskerar att hamna i orätta händer och handlande kunder kan känna sig trygga. SSL-certifikaten hos Oderland är obegränsade och helt gratis.

oderland domäner

Hantera dina domäner hos Oderland

Hos Oderland kan du registrera en eller flera domäner. Gör du detta får du FreeDNS vilket innebär att du kan sköta alla de domäner som ligger hos Oderland utan extra kostnad. Du kan lägga till så många domäner och webbplatser till ditt konto som du vill, så länge allt ryms under dina resurser. Företaget erbjuder sig också att flytta över dina existerande domäner till sitt webbhotell.

8.6 Betyg
Oderland omdöme

Enligt oss är Oderland ett bra, lite exklusivare hostingföretag. Med ett webbhotellkonto hos Oderland kan du räkna med professionell service, ett stort utbud av olika tjänster, hög säkerhet och stabilitet. De höga betygen talar sitt tydliga språk, det är inte för inte som kunderna är så nöjda och Oderland därmed hamnar högt på i vår jämförelse.

Prisvärdhet
8
Support
9
Användarvänlighet
8
Säkerhet
9
Tjänster
9
Plus
  • Snabba servrar och hög prestanda
  • Enkelt att skapa nya sajter
  • Trygg webbhosting
  • Kundtjänst med hög tillgänglighet
Minus
  • Mindre aktör
  • Ligger på en något högre prisnivå
Webbhotelldirekt
Logo