Internet.se Webbhotell

internet.se laptop omslag

Ett personligt webbhotell med bra priser och tjänster

Internet.se Svenska AB är ett av Sveriges äldsta webbhotell. 1994 startade man sin verksamhet under namnet TBA Media och några år senare bytte dem namn till nuvarande Internet.se. Under 2018 bytte företaget ägare och blev en del av Infracom Group – en börsnoterad It-koncern med bas i Göteborg.

Webbhotell för Företagskunder

Det första som behövs sägas om Internet.se är att detta sannolikt är Sveriges mest nischade webbhotell. Företagets tjänster är nämligen framtagna för att passa företagare, inte minst startups och entreprenörer som vill komma igång och driva sin verksamhet på nätet. Den exakta siffran varierar, men enligt uppgifter från företagets VD består kundstocken för närvarande av cirka 99% företagare.

Däremot tror vi inte att du blir ratad som kund om du råkar vara privatperson och beställer Internet.se’s webbtjänster. Men det finns en poäng med att komma ihåg att de är framtagna för just företagande. Därför bedömer vi Internet.se som webbhotell med utgångspunkt i denna kundgrupp.

Vad är unikt med Internet.se?

Unikt med Internet.se är deras helhjärtade fokus på företag, startups och entreprenörer. Här förtjänar deras ”100-dagars erbjudande” ett speciellt omnämnande. Erbjudanden innebär i korthet att nystartade företag får prova på samtliga webbtjänster i 100 dagar utan några förbindelser och åtaganden.

I erbjudandet ingår även att Internet.se hjälper till att bygga en hemsida i WordPress. (Mer om hur detta funkar kan du läsa i omdömet här nedanför). Även deras support, där varje kund tilldelas en personlig kontaktperson, inkluderar flera element som är unika för webbhotell på den svenska marknaden.

Internet.se prisvärdhet

Betyg: 9 av 10 poäng

Internet.se är sannolikt Sveriges mest prisvärda webbhotell om du representerar ett nystartat företag. Eller ett företag i storleksordningen ”små till medelstora”. Är du däremot privatperson som är van vid att jobba i C-panel (eller liknande kontrollpaneler), har koll på hur man pekar domäner, lägger upp a-records och snickrar representabla webbsajter, så kommer din plånbok sannolikt må bättre om du väljer ett annat webbhotell.

För att du ska få en ungefärlig bild av vad för slags webbhotell Internet.se är, tänk på tjänsterna ungefär som en verkstad där hjälp med avancerade reparationer och underhåll ingår månadspriset. Och på andra webbhotell som en ”gör-det-själv-verkstad”.

Prova 100 dagar gratis

Om du precis startat företag är chansen stor att du fått ta del av erbjudandet ”Prova 100 dagar gratis” från Internet.se. Erbjudandet innebär, som namnet avslöjar, att du får testa företagets webbtjänster i 100 dagar utan några bindande avtal eller åtagande. I erbjudandet ingår ett flertal olika tjänster.

internet-se-hemsida

Gratis .se-domän i 1 år

Detta innebär att DU väljer ett ledigt domännamn (vanligtvis ditt företagsnamn) som Internet.se sedan registrerar på ditt företag. Det är viktigt att förstå att det är ditt företag som blir ägare av domänen. Internet.se betalar avgiften för domänen i ett år för att ge dig möjlighet att prova deras tjänster. Men domänen registreras alltid på ditt organisationsnummer (eller personnummer om du har enskild firma). Detta i enlighet med de lagar och regler som svenska Internetstiftelsen stipulerar.

5 e-postadresser till domänen

När ditt domännamn är registrerat kan du välja fem valfria epostadresser (du kan förstås nöja dig med en epostbox om du inte har behov av fler) som Internet.se installerar till dig. Här ingår även personlig hjälp med att konfigurera mailen. Bland annat så att du kan använda den på olika enheter (PC, Android, Iphone, surfplatta etc). Med personlig hjälp innebär att du kan ringa till företagets support och få direkthjälp, steg för steg, tills din epost funkar som du vill.

Hjälp att bygga hemsida i WordPress

Detta är erbjudandets styrka och anledningen till varför vi anser att Internet.se är Sveriges mest prisvärda webbhotell för företagare. I erbjudandet ingår nämligen hjälp att bygga en hemsida i WordPress.

wordpress låda

Vad innebär hjälp att bygga hemsida?

”Hjälp” innebär att Internet.se för det första behöver material från dig för att kunna bygga hemsidan. Tänk på Internet.se ungefär som en snickare som står beredd med sina verktyg. Men för att kunna sätta igång och snickra så behöver du leverera byggmaterialet (texter, bilder, företagsloggan etc.).

Yrkeskompetens kostar

Som du säkert förstår innefattar den här hjälpen relativt avancerad IT-kompetens, såsom webbdesign, kodning, erfarenhet av CMS/Wordpress, serverinstallation etc. Kompetens som webbyråer utan tvekan skulle fakturera 1500 kr/timmen för.

Bonustips: lägg lite tid materialet

”Skit in, skit ut” är ett uttryck som sannolikt används lite för slentrianmässigt, men äger likväl en sanning när det kommer till att snickra hemsidor.

Ta fram kvalitets material

Levererar du en amatörmässig logga, lågkvalitativa bilder och dåligt skrivna texter – ja, då kommer inte ens den mest överjordiska hemsideninja i världen att kunna göra något annat än att minimera eländet. Men om du däremot lägger manken till, tar fram en välgjord logga, snygga bilder och säljande, läsbara texter, så kommer du bli stolt över slutresultatet och potentiellt få in fler kunder.

Vad är det värt?

För företagare är värdet både svårt och enkelt att uppskatta. Enkelt för att om du vänder dig till en webbyrå så kommer du att få lägga runt 5 000 – 15 000 kr för motsvarande hemsida*.

Svårt, för att även snabbheten och smidigheten i denna typ av hjälp har ett stort värde. Du får möjlighet att komma igång med din hemsida relativt omgående på nätet – och på så vis även möjlighet att börja dra i kunder. Denna möjlighet att inom ett par veckor kunna generera pengar till ditt företag har förstås också ett värde. Dock är värdet svåruppskattat i absoluta kronor, eftersom dessa intäkter beror på ditt företags affärsverksamhet.

*Om du är tveksam över sanningshalten – gör som vi gjorde och hör av dig till Internet.se och be dem att mejla URL:erna till ett par referenssajter som ingått i erbjudandet. Kontakta sedan valfri webbyrå och ta reda på vad de vill ha betalt för en bygga en motsvarande hemsida.  

Finns det någon ”hake” med erbjudandet?

Till en början vill vi vara transparenta med att vi har egen erfarenhet av att starta företag och försöka bygga hemsidor på egen hand. Men också av att använda det här erbjudandet från Internet.se.

Vi vill också vara öppna med att säga att vi inledningsvis var ganska misstänksamma. Det här med 100-dagar-gratis lät lite för bra. Samtidigt som enkelheten lockade. Vad var haken? Var det en bluff?

För att ta reda på mer så ställde vi helt enkelt en massa frågor direkt till företaget (mejlade och ringde). Och egentligen är det ganska simpelt. Internet.se är trygga i att de levererar bra tjänster och en snygg hemsida under de 100-provdagarna, så är sannolikheten stor att kunden vill ha kvar sina tjänster även från dag 101 och framåt. Internet.se tar visserligen hela risken, bjuder på domänkostnaden första året. Men det är som sagt en risk byggd på vetskapen av att de flesta kunder vill stanna. Vilket gör erbjudandet betydligt enklare att förstå.

Så nej, det är inte frågan om någon bluff, utan om ett erbjudande där det är upp till Internet.se att visa hur bra deras tjänst är.

…och vad händer egentligen dag 100?

Dag 100 så kontaktar Internet.se dig och frågar om du vill fortsätta med tjänsterna (du har förmodligen redan pratat flera gånger med din personliga kontaktperson). Tackar du nej behåller du domännamnet (som Internet.se har betalt för i 1 år). Tackar du ja, så kan du fortsätta precis som vanligt för 395 kr/mån (ex moms) eller så kan du välja något av deras utökade webbpaket. Avtalet tecknas på ett år, med tre månaders uppsägningstid (ungefär som ett mobilabonnemang funkar).

Internet.se support

Betyg: 10 av 10 poäng

Om du tillhör den exklusiva minoritet som älskar telefonköer och inte har något emot att spendera en eftermiddag med att lyssna på ”..du har plats 1323 i kön, var god dröj”, så är Internet.se’s support inget för dig.

Om du däremot uppskattar att få prata med en riktig människa inom ett par sekunder (i snitt 12 sekunder enligt deras hemsida), då kommer det här förmodligen att bli erfarenheten som gillar betydligt bättre.

Skämtåsido: den personlig servicenivån på Internet.se är hög, något vi ofta ser bland det lite mindre webbhotellen. Oftast sker svar på samtal inom ett par sekunder – och kan direkt hjälpa dig även med relativt komplexa frågor. Och även om inte själva ärendet alltid går att lösa direkt, uppskattar vi att få prata med någon som kan hjälpa till och snabbt sätta bollen i rullning.

Internet.se
Företagare ofta är upptagna med sitt företag, där tid är pengar, och värdet att få hjälp snabbt är stort.

Internet.se själva motiverar att man lägger så mycket resurser på just supporten med att ”företagare ofta är upptagna med sitt företag, där tid är pengar, och värdet att få hjälp snabbt är stort”. Det låter rätt vettigt.

support-internet-se

Personlig kontaktperson

En vanlig källa till dåligt humör när det kommer till supportärende är att behöva förklara samma sak om och om igen – och få olika svar från olika personer (något vi bland annat tyvärr upplevt hos Miss Hosting). Det här problemet har Internet.se löst genom att organisera sin support och kundkontakt med avstamp i en personlig kontaktperson.

Att du får en personlig kontaktperson innebär just detta: att du har EN person att vända dig till som har koll på (och tar ansvar för) alla dina ärenden. På så vis kan du bygga upp en relation med kontaktpersonen vilket skapar bra förutsättningar för ett smidigt samarbete.

Tillgången till en personlig kontaktperson gäller både provkunder som tagit del av 100-dagar-erbjudanden och kunder som väljer att teckna avtal direkt.

Kontaktsätt till Internet.se

Supporten når du via mejl, kontaktformulär på hemsidan eller telefon. Internet.se har för närvarande inget “ticketsystem” för supportärende, utan fokuserar istället på ett personligt bemötande där din kontaktperson tar ansvar för att ärendet blir löst. Det som särskiljer Internet.se support från många andra webbhotell är deras snabba svarstider.

Vad säger Internet.se’s kunder?

Det märks i omdömenena på sajter som Trustpilot och Reco att Internet.se fokuserar på personlig kontakt och lyhörd service. ” Snabb kontakt, bra service, tålamod, kunskap, pepp de få gånger som något hängt upp sig. Inte minst är detta viktigt för ett litet företag som ju måste kunna fokusera på sin kärnverksamhet.” säger Eva-Britt.

Daniel J
Lyhörd och tillmötesgående support och webdesign. Vi är mycket nöjda.

En annan kund skriver kort och gott ”Trevlig support : )” vilket genomgående nämns i flera omdömen. I de få omdömen med kritik nämns frågor kring 100-dagars erbjudandet och hur det funkar.

Internet.se användarvänlighet

Betyg: 10 av 10 poäng

Hur svårt ska det egentligen vara att registrera en domän, sätta upp ett par namnservrar, få igång eposten och snickra ihop en hemsida? För en glad amatör när det kommer till webbtjänster är svaret på frågan: förmodligen mycket svårare än du kan föreställa dig. Hur vet vi på Webbhotelldirekt det? För att vi har personlig erfarenhet av att göra alla fel i boken.

Bara en sån sak som att peka DNS:er eller hitta rätt slags installationsscript i C-panel. Eller att konfigurera e-posten i mobilen eller ladda upp rätt slags bildfiler i WordPress. Detta kan tyvärr ta timmar, i värsta fall veckor av frustrerande egenutbildning och vadande genom djupa träsk av teknikinstruktioner.

Användarvänlighet kan med andra ord ibland handla om att behöva göra så lite komplexa saker själv – och låta specialisterna sköta det dem är bra på. Det förstår vi är kärnan i Internet.se affärsidé som webbhotell. Att du som företagare får hjälp med alla tekniskt komplicerade manövrar – och följaktligen inte behöva bry dig, vilket vi gillar.

Ingen krånglig kontrollpanel

Eftersom Internet.se i praktiken utför alla tekniska aktiviteter och installationer åt dig, har du inget behov av någon kontrollpanel. Det ska nämnas att vi här avser kontrollpaneler i form av C-panel eller liknande. Som kund på Internet.se har du tillgång till webbmail, FTP, databaser – och olika former av CMS:er där du kan styra dina aktiviteter själv.

wordpress-verktyg

Vanliga aktiviteter som du får hjälp med är exempelvis att registrera domännamn, allt som har med namnserver-konfiguration att göra, uppsättning och konfiguration av e-post (i olika enheter), uppsättning och konfiguration av CMS till hemsida (WordPress exempelvis).

WordPress med Internet.se

Internet.se är enligt vår erfarenhet väldigt kunniga inom WordPress. Bland annat innebär detta att de installerar WordPress på din domän, kan vägleda i djungeln av plugins och teman, och överhuvudtaget är en trygg bas för att utveckla din affärsverksamhet på nätet via din WordPresshemsida. Om du har förmånen att ta del av deras 100-dagar-erbjudande, så får du även hjälp att snickra din webbplats i WordPress.

Internet.se säkerhet

Betyg: 9 av 10 poäng

Internet.se drift och upptid

Internet.se garanterar en årlig 99,9% upptid, vilket numera är något av en standard bland premium webbhotell. Som kund får du även övervakning av samtliga tjänster dygnet runt. En annan viktig aspekt vad gäller säkerheten är företagets ”track record” där vi hittills aldrig varit med om några incidenter eller nämnvärda haverier. Det tycker vi talar ett tydligt språk.

Erfarenhet inhouse

Det kan också nämnas att företagets driftsansvarige också är hjärnan bakom den infrastruktur av servrar och nätverk som utgör grunden i säkerhetstänkandet. Internet.se jobbar på så vis i hög grad med säkerhetslösningar som kan kontrolleras och styras direkt inhouse.

SSL-kryptering

Sedan Google gjorde klart att webbplatsens nivå av säkerhet är en viktig rankingfaktor är SSL numera en hygienfaktor för seriösa företag på nätet. I vanlig “vi-gör-det-åt-dig-anda” erbjuder Internet.se en helhetstjänst där de köper och installerar SSL:en (Comodo) åt dig, samt löser eventuella pekningar och omdirigeringar.

ssl-lås

Internet.se tjänster

Betyg: 9 av 10 poäng

Företagets uttalade målsättning är att underlätta för företag att etablera sig på nätet. I egenskap av webbhotell innebär det Internet.se erbjuder flera olika tjänster. Exempelvis möjlighet att registrera och förvalta domännamn, webbhotell/hosting, design av hemsidor (i WordPress), SSL, lokal SEO (GMB) – men också en del konsulting och rådgivning som faller inom ramen för affärsidén ”att etablera företag på nätet”.

Byta till Internet.se?

Till företag som redan är etablerade online erbjuder Internet.se ett smidigt allt-i-ett upplägg. Det betyder att allt som ingår i ”vanliga” webbhotell t.ex. utrymme för din hemsida, e-post och andra webbtjänster inkluderas till ett fast pris baserat på användare.

Internet.se Webbhotell
 • Hemsidor
 • Domäner
 • Email & Webbhotell
 • WordPress
 • GMB

Internet.se är ingen traditionell webbyrå, men erbjuder ändå hjälp med att bygga hemsidor åt företag. Detta gäller framförallt för dig som startat eget företag och har fått deras “100-dagar-erbjudande”.

Du kan registrera i princip alla världens tillgängliga domäner via Internet.se. Utöver registrering erbjuds även hjälp med förvaltning och förlängning.

Epost ingår när du tecknar avtal för webbhotell. För webbhotell finns tre olika paketlösningar, som är uppdelade efter hur många användare du behöver.

Wordpress är världens mest populära CMS-verktyg för webbplatser – tillika ett verktyg som Internet.se valt att specialisera sig på. Få hjälp med allt från allmän rådgivning till konfiguration, installation, plugins, tema – och inte minst att bygga din hemsida.

GMB står för “Google My Business”, vilket är namnet på Googles lokala företagskatalog. Det är med andra ord hit du vänder dig för att påverka informationen som dyker upp när någon söker på ditt varumärke på Google. Har du en lokal verksamhet är GMB något av ett “måste”. Internet.se hjälper dig med registrering och optimering av GMB för en engångskostnad.

9.4 Betyg
Internet.se omdöme

Som ett av Sveriges äldsta webbhotell har Internet.se verkligen lyckats hitta rätt nisch. Företagets tjänster är framtagna för att passa företagare, inte minst startups och entreprenörer som vill komma igång och driva sin verksamhet på nätet. Omfattande personlig support och en egen kundkontakt är något vi uppskattar. Backups sker dagligen och upptiden är över 99.99 % årligen. Dessutom kan du som företagare prova på Internet.se i 100 dagar gratis utan några förbindelser och åtaganden. Här ingår en gratis domän i ett 1 år, hjälp att bygga en hemsida och 5 e-postadresser.

Prisvärdhet
9
Support
10
Användarvänlighet
10
Säkerhet
9
Tjänster
9
Plus
 • Väldigt prisvärda för företag och startups
 • Unikt 100-dagars erbjudande
 • Hjälp att komma igång snabbt utan förkunskaper
 • Hjälp att bygga hemsida i WordPress (utan kostnad)
 • Snabb, kompetent och pedagogisk support
 • Erfarenhet som webbhotell sedan 1994
Minus
 • Ej prisvärt för privatpersoner med webbkompetens
 • Ej meningsfullt med avtal som privatperson
Webbhotelldirekt
Logo